Vuurwerkangst bij honden

Vuurwerkangst bij honden, een serieuze zaak

Honden zijn bang voor vuurwerk. En soms kan die vuurwerkangst bij honden tot serieuze gezondheidsproblemen lijden van zowel de hond als het baasje. Als een hond over de rooie gaat door angst en stress werkt dat ook door op het baasje. Dit is een feit. Valt er iets aan vuurwerkangst bij honden te doen? En hoe kan je vuurwerkoverlast bij Oud en Nieuw vermijden?

ontdek de beste hondenbungalows banner

Oorzaak vuurwerkangst bij honden

Maar waarom zijn honden bang voor vuurwerk? De oorzaak van vuurwerkangst bij honden is niet helemaal duidelijk. Sommigen denken dat het komt door de harde geluiden die vuurwerk maakt. Anderen denken dat het komt door de felle lichten. Maar waarschijnlijk is het een combinatie van beide. Honden zijn gewoon gevoelige huisdieren. En er zijn tenslotte ook veel mensen die stress van vuurwerk hebben en het liefste een natuurhuisje Ardennen midden in de bossen huren.

Gehoor

Honden hebben een veel beter gehoor dan mensen. Dit betekent dat ze de harde geluiden van vuurwerk beter horen dan wij. De harde geluiden kunnen hun hart sneller laten kloppen en ze kunnen angstig en onrustig worden.

kluiven op honden speeltouw

Felle lichten vuurwerk

De felle lichten kunnen ook verwarrend zijn voor honden. Sommige honden reageren erg bang op felle lichten. Dit kan komen door een aandoening genaamd fotofobie. Fotofobie is een aandoening waarbij mensen of dieren bang zijn voor felle lichten.

Symptomen

Honden die bang zijn voor vuurwerk kunnen verschillende symptomen vertonen. Sommige honden gaan met hun staart tussen hun benen lopen en kunnen trillen of janken. Andere honden kunnen weglopen of zelfs gaan vechten. Honden kunnen ook andere problemen krijgen door vuurwerkangst. Sommige honden gaan bijvoorbeeld plassen of poepen in huis. Andere honden kunnen gaan bijten of krabben.

Als je hond bang is voor vuurwerk, is het belangrijk om hem te helpen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je hond te helpen. Daar vertel ik je in de volgende alinea graag meer over!

Hoe voorkom je vuurwerkangst bij honden?

Als je weet dat er vuurwerk zal zijn, kun je je hond voorbereiden door hem te laten wennen aan harde geluiden. Je kunt dit doen door een hard geluid te maken wanneer je hond er niet bij is. Wanneer je hond er wel bij is, kun je het geluid langzaam harder maken. Op deze manier zal je hond wennen aan het harde geluid en zal hij minder bang zijn.

Je kunt ook proberen je hond te laten wennen aan felle lichten. Dit kun je doen door een fel licht te maken wanneer je hond er niet bij is. Wanneer je hond er wel bij is, kun je het licht langzaam felter maken. Op deze manier zal je hond wennen aan het felle licht en zal hij minder bang zijn.

mindervalide huisje met hond

Meer opties

Als je hond echt bang is voor vuurwerk, kun je ook proberen hem te verbergen wanneer het vuurwerk gaat. Je kunt hem bijvoorbeeld in een kamer opsluiten waar het vuurwerk niet te horen is. Of je kunt hem in een kamer opsluiten waar het donker is. Op deze manier voelt je hond zich veiliger en zal hij minder bang zijn.

Als je hond erg bang is voor vuurwerk, kun je ook proberen hem te kalmeren met een aai over zijn rug. Sommige honden worden erg rustig wanneer je ze aait. Op deze manier kan je hond zich minder bang voelen en zal hij minder angstig zijn.

Als je hond echt erg bang is voor vuurwerk, kun je ook een anti-angstmiddel geven. Dit is een middel dat je hond helpt om minder bang te zijn. Er zijn verschillende anti-angstmiddelen die je kunt kopen. Vraag aan je dierenarts welk middel het beste is voor je hond.

Slechte ervaring

Honden kunnen ook bang zijn voor vuurwerk als ze een slechte ervaring hebben gehad. Als je hond bijvoorbeeld een keer is gebeten door een andere hond tijdens het vuurwerk, kan hij bang zijn voor vuurwerk. Op deze manier is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond geen slechte ervaringen meer heeft met vuurwerk.

hotel met hond

Neem de klachten van je hond serieus

Als je hond echt erg bang is voor vuurwerk, is het belangrijk om hem te helpen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je hond te helpen. Je kunt bijvoorbeeld proberen hem te laten wennen aan het harde geluid en het felle licht. Of je kunt proberen hem te verbergen wanneer het vuurwerk gaat. Op deze manier kan je hond minder bang zijn voor vuurwerk. Helpt dit allemaal niet? Boek dan tijdens de jaarwisseling een vuurwerkvrij vakantiehuisje. Je hond zal je er kwispelend erg dankbaar voor zijn.

vakantiehuisjes met hond in de natuur banner